hits

Madelaine har sittet 8 år i fengsel uten dom.

17.04.2016 - 15:37 Ingen kommentarer

I dag er 8 år siden Madelaine ble arrestert i Bolivia for smugling. Hun sitter fremdeles i varetekt, uten en rettskraftig dom. Hun vet ikke hvor lenge hun skal sone for sin handling. Hun sier selv at hun har gjort noe dumt, og vil gjøre opp for seg, men hun vil vite hvor lenge hun skal sone.

Madelaine har fått innvilget en kausjon som gjør at hun kan få oppholde seg utenfor murene i påvente av en dom. Dette er gledelig, men hun må skaffe til veie et større beløp (ca 150 000 Kr). Det er umulig for hennes familie i Norge og skaffe et slikt beløp. Men hennes venner og familie har en FB side hvor folk kan gå inn og hjelpe med støtte og evt donasjoner. 

 

Nedenfor er bloggen jeg skrev for noen uker siden om Madelaine: 

Madelaine Alicia Rodriguez på cella i Bolivia. 

 

Oslos klubbliv på 2000 tallet var både fyllt av moro og fest, men også mye angst og idioti. Kokainet gjorde sitt inntog, og de kule gutta så seg nervøst over skuldra mens de bestilte champagne til de søte jentene som var med for å se og bli sett. De lot seg villig traktere med drikke, nach og linere. De fulgte villig posen med et hvite i, hvem enn som hadde den.  Hissige politimenn i sivil, lyste hipstere og kjendiser i øynene med lommelykt, for å se om de hadde fått i seg noe "Hvit Snø". Ja det var tider. 

Tre unge jenter lot seg villig forføre av det kule livet. De fikk tilbud om en kul ferie i Bolivia. Tre uker i luksus og fest. De skulle bare ta med noe tilbake. De visste nok alle tre hva som skulle skje. En vanlig jentetur var det åpenbart ikke. Da hadde de reist til Mallorca eller Gran Canaria. De visste godt at et titalls Adidas sportsbagger ikke behøvde å reise fra Sør Amerika til Norge. Det finnes outletbutikker rett over svenskegrensa, som selger sportsbager til røverpris( ?) Jeg har snakket med mange jenter som er dømt for smugling og andre skurkestreker. Forklaringene de har på hvordan de havnet bak lås og slå, er veldig ofte: "Jeg forelsket meg i feil fyr." eller "Jeg visste ingenting.".  Forklaringen er mange, og unnskyldningene fler. Men rett skal være rett: Jeg har også hørt den ærlige og ekte forklaringen fra en og annen straffedømt jente: "Jeg gjorde noe galt, og ble tatt. Nå soner jeg for min handling."

Madelaine Alicia Rodriguez er en av de som står for det hun gjorde. Hun sier at hun og de to andre jentene visste hva de gjorde. Madelaine var kanskje litt av en kaptein på laget, men de var tre festejenter som lot seg friste av både luksusferie, og status som skikkelige "gangsta bitches" når de kom hjem. Unge? Ja. Dumme? Absolutt. Uskyldige? Nei.

De to norske jentene fikk med en gang mye oppmerksommhet. Mange fikk nok inntrykk av at det var Madelaine som hadde ledet de to uskyldige prinsessene på "ville veier". Den yngste ble raskt kjøpt ut av fengselet i Bolivia. Mens hun var ute på kausjon, ble hun flydd ut av landet i nattens mulm og mørke. Ressursterk familie er godt å ha når man har rotet seg inn i trøbbel. Hadde det vært min datter, og jeg hadde hatt penger, hadde jeg nok gjort det samme. Hun fikk forøvrig rettens medhold i Norge i at hun ikke hadde noen anelse om hva den latinamerikanske "skurkejenta" Madelaine drev med på jenteturen deres. Hun ble frikjent for hele greia.

Den andre fikk en litt mer spektakulær utvei fra fengselet i Bolivia. Noen megakule mediagutter, ville lage actionsak til mannebladet sitt. Samtaler på dyre hotellbarer. Milliardærer. Leiesoldater. Helikoptre. Bestikkelser. Alle elementene som får det til å krible i den store mannemagen min. Jeg elsker slike actionfylte greier. Jenta fikk spandert på seg en dramatisk flukt fra fengselsdommen sin. Hun slapp unna rettsak i Norge, siden hun var dømt i Bolivia. Hun slapp å sone straffen sin fordi hun var en het mediepotet. Hun kom hjem nærmest som en heltinne, som hadde sluppet fri fra en hard og urettferdig verden. I Norge er det faktisk straffbart å assistere en straffedømt i å rømme fra fengsel. Men jeg aner ikke helt hva som gjelder her. Det ble ikke noe etterspill uansett.

For Madelaine derimot ble de to rømmingene en katastrofe. Hun satt igjen i Bolivia, og et rasende og ydmyket boliviansk rettsaparat ville ha hevn. De lot det gå ut over henne. Rettsprosessen er uklar. Hun vet ikke pr i dag hvor lenge hun skal sone. Hun har ikke penger til kausjon, slik at hun kan få sone utenfor murene med sine to barn. Hun savner sitt eldste barn, som bor her i Norge. Hun sa til meg på Facebook chatten vi hadde her forleden: "Hvorfor var det ingen som ville ta med meg herfra?" Vel, svaret er enkelt: Hun fikk skylda. Hun er en fattig, mørk latino med dårlig rykte.

Hun er Norsk statsborger, men norsk UD virker ikke å ville gjøre stort. Media bryr seg ikke så mye lengre. Folk flest har glemt henne. Folk flest har nok ikke tenkt helt på hennes sak uansett. Hun er syndebukken. Hun sitter godt fast der hun sitter.

Vel, jeg vet at Madelaine har det tøft nå. Hun føler seg fanget i uvisshet og ensomhet. Hun er ikke hvit nok eller rik nok til å få spesialbehandling slik de to veninnene hennes fikk. Hun er ikke norsk nok til at UD gidder å bry seg så mye. Om hun kommer hjem til Norge, vil hun nok trenge mye hjelp og støtte til å få vekk det tøffe ytre hun måtte ta på seg i en tøff fengselshverdag i Bolivia. Ikke noe "Yo nigga" , men lære seg å leve som en norsk alenemor. Hun har nok mange sår og arr i både sinn og sjel. Men jeg synes det ville være riktig å bry seg litt om hun som ble igjen. Jeg synes hun fortjener en sjanse til å komme tilbake til livet snart, og begynne den lange veien tilbake til samfunnet.

 

Støtt Madelaine på FB her: https://www.facebook.com/groups/431196980288413/?fref=ts

 
Doner til Madelaines kausjon her: 7089.66.21759