hits

Tollere og avlatshandlere langs veiene

25.04.2016 - 22:37 Ingen kommentarer

I Bibelen var det kun Jesus som ville ha noe med tollere å gjøre. Tollere på den tiden var ikke sånn som vi kjenner dem i dag - med narkohunder på jakt etter dop og annen snusk. Nei de stod ved byportene og avkrevde reisende folk penger for å få komme inn i byen, ut av byen, forbi byen. De stod langs landeveien og sperret for bønder og handelsfolk, og krevde dem for det de måtte ha. Virkelig langveisfarende kunne nok risikere å ha blitt avkrevd avgifter så mange ganger på reisen, at de var konkurs da de endelig kom frem. Tollerene fikk lov av myndighetene til å drive denne virksomheten, mot at de delte pengene med staten. Det må jo ha vært umulig for konger og fyrster, og la være å ta imot så lettjente penger. Og argumentene for dette uvesenet var jo at myndighetene tilbød beskyttelse og infrastruktur til folket. Vel i dag, har vi det samme systemet i form av bompenger. Bompenger over alt. Det samles inn nok bompenger til å bygge megaflotte motorveier til alle små bygder i hele landet. Slik Sveitserne gjør det. De har flotte autobahner med fire felter i de mest umulige fjelloverganger og dalsøkk må vite. Men som dere ser på videoen fra veien mellom Oslo og Bergen, virker det ikke som om bompengene våre går til å sikre trygg og effektiv trafikk mellom byer og tettsteder i landet. Nei, her er det nok småkonger og lokalfyrster som lider av en gammel uvane. Like gammel som Bibelen selv: Gratis penger til å fylle sine fete vommer med utbytter, lederlønner og bonuser. Administrasjonen er jo også helautomatisk blitt, så de slipper å ansette tollere til å stoppe bilene og avkreve pengene. Kameraer og datamaskiner teller bilene og fakturerer eierene. Sjukt lettvinte spenn. Får NOKAS-ranet til å høres ut som en slitsom drittjobb.

Men det finnes flere måter og tyne gratis penger fra reisende på. I middelalderen hadde man avlatshandelen. Konseptet er enkelt: Lag en fiktiv og usynlig fare, som kun myndigheter, eksperter og fagfolk forstår seg på: En sint Gud, som har et Helvete han vil kaste deg ut i som straff for din ondskap og egoisme. Kun ved å betale penger, vil din lastefulle nedrighet tilgis, og din samvittighet vil være ren. Vel, klimaforskere sloss på konferansene sine fordi de ikke enes. De holder avstemninger om vi mennesker er skyld i at klimaet på jorden er i stadig endring. Forklaringsmodellene er så kompliserte at de høres ut som Pavens kardinaler når de diskuterer skjærsilden. Vi vanlige folk føler oss så dumme, at vi ikke tør annet enn å bøye hodene våre i skam, og betale klimakvotene våre. Når pengene i kassa klinger - da CO2´en ut av klimaet springer. Eller var det Ozonlaget? Eller tettet vi hullet i Ozonlaget på nittitallet, da vi tredoblet prisene på spraybokser? Uansett-vi priser vår egen bensin til det tredoble av hva vi eksporterer det for. Og så tredobler vi utsalgsprisene på nyimporterte biler, så nesten ingen har råd til en smart, miljøvennlig og trygg bil.

Ja så humper vi rundt da - på gamle, ubrukelige og livsfarlige veier, med tollere og avlatshandlere rundt hver sving og i hver en garasjestall. Med bøyde hoder, biter vi i oss denne murrende ekle følelsen vi alle har: "Er det noen som seriøst kødder med oss?". Ikke så ulikt folk som reiste på veiene i Bibelens dager.

Og avlaten er betalt - akkurat som i middelalderen. Så får vi håpe klimakonferansen vedtar litt bedre vær snart. Nå snør det jo forsyne meg i april.

video:video