hits

Norge blir aldri ferdig når det tar fri hele tiden.

04.05.2016 - 09:35 Ingen kommentarer

Vi kan ikke ta fri hver gang det skjer noe sprøtt i Bibelen.

 

Norge er et fint land, når det bare blir ferdig - sa Herodes Falsk en gang tidlig på 80 tallet. Det er ikke ferdig ennå, spør du meg. Vi driver ennå og bygger landet etter krigen. Men siden vi tar fri hele tiden, spørs det om vi noen gang kommer i mål.

I morgen er det Kristi Himmelfartsdag. Den dagen skal minne om da Jesus steg opp til Himmelen 40 dager etter at han stod opp fra de døde ved påsketider. Og for at alle skal huske hvilket utrolig mirakel dette var, tar hele nasjonen Norge liksågodt og stenger. Vi tar fri. Selv om jeg ser på meg selv som en troende mann (troende til litt av hvert),har jeg ingen vansker med at folk stiller spørsmålstegn ved en så spektakulær hendelse som å "stige opp til Himmelen". Mange troende ser nok på slike historier som litt mer symbolske, enn fysisk faktiske. Det er uansett ikke slik at vi bør ta fri hver gang det skjer noe sprøtt i Bibelen. 

Jeg liker ikke fridager. Jeg har ingen fast stilling. Jeg er freelancer, så jeg er avhengig av å jobbe som et svin for å i det hele tatt få jobb. Jeg suser hit og dit i møter, og tar telefoner og mailer og står på. Og så får jeg jobber og engasjementer, som jeg så må gjøre. Av og til kan det gå uker uten at jeg har noe fornuftig og ta meg til. Da kan jeg enten bruke masse penger som jeg ikke har, eller har råd til og bruke, eller jeg kan hoppe i dusjen, dra til byen og møte oppdragsgivere. Min arbeidshverdag er avhengig av at samfunnet går rundt. At folk er på plass, tar beslutninger og iverksetter prosjekter. Det er utrolig frustrerende da, om jeg ikke får tak i de jeg trenger og snakke med, fordi de er på hytta, i syden eller på danskebåten - 5-6 ganger i året.

Det er jul, sommerferie,høstferie,vinterferie, himmelsprett, pinse, påske, karensdager, planleggingsdager, kurs, konferanser og selvfølgelig: sykemelding, avspasering, arbeidsavklaring, overgang og litt mer kurs. Hver gang jeg snakker med en nordmann som har fått seg ny jobb, er det første han snakker om, hvor mye fri som er avtalt i arbeidskontrakten. For i tillegg til alle faste fridager, driver norske ansatte og forhandler seg til litt ekstra fri - sånn på toppen av det hele. Lurer egentlig på hvor mye av en vanlig arbeidsdag som går med til å forhandle, planlegge og organisere all denne "frien". Må jo være litt frustrerende for en arbeidsgiver, og ansette folk som egentlig ikke vil være på jobb, men som jobber vettet av seg - for å ha fri.

Det sies at ca 70% av et vanlig menneskes våkne liv bør brukes på arbeid. Ikke mye mindre. Gjerne litt mer. Dette handler ikke så mye om hvor mye arbeid som trengs å gjøres, men hvor viktig det er for et menneske å gjøre noe. Arbeid handler mye om mental helse. Meningsfyllt hverdag. Identitet. Formål med livet. Følelsen av egenverd. Sosial omgang med mennesker. Har man dette på plass i livet sitt, er sjansen stor for at individet vil ha en sunn og god mental helse. Folk som ikke har jobb - ingenting å fylle dagene med - faller lett inn i apati og uvaner. Depresjoner og rus forekommer ofte. Jeg har selv hatt lange perioder i livet mitt, uten noe å gjøre, annet enn å deppe og ruse meg. Det er ikke noe moro. Jeg følte meg som en gedigen dust. Og enda verre, det var ikke bare og stå opp, og begynne å jobbe en dag det passet meg å gjøre det. Nei, det tar lang tid å komme seg tilbake i arbeidslivet. Selv i dag sliter jeg med uvaner som stammer fra tider i total lediggang. Døgnrytme er det vanskeligste. Jeg driver ennå og sitter oppe på nettene, slik at jeg fort må gå på jobb med et søvnunderskudd som er plagsomt. Og enda verre, når det er ferier og "fri" , faller jeg lett tilbake til gamle vaner fra arbeidsløse dager: Snudd døgn, apatisk livsholdning, latskap og surmuling.  Og det blir selvfølgelig alt for mye pub og uteliv også. Nei takke meg til jobb, futt og fart. Det er mye morsommere.

Fri kan fort bli et fengsel i seg selv, hvis man har for mye av det.