hits

En sinnssyk verden

13.06.2016 - 02:18 Ingen kommentarer

Så smalt det igjen. Denne gangen var det en fyr som bekjente seg til IS´s ideologi som dundret inn på en homseklubb i Orlando og drepte så mange han bare kunne. En islamist drepte homofile i Florida. Masseskyting, homofili, våpenlover, islamister, USA, Trump og så videre. Så mange elementer på et sted. Hvordan er det mulig å forholde seg til dette? Hvem skal jeg skylde på? Hvilken forklaring skal jeg tro på? Hva sier ekspertene?

I Paris var det min type folk som ble kalblodig myrdet: Rockere på rockekonsert. De skulle bare ut og høre på et fett band, drikke øl og kose seg. Så ble de meiet ned. Terrorceller, IS, helmuslimske bydeler i Paris, Syria og amerikansk rock´n roll. Mange elementer her også. Det var surrealistisk. Jeg har spilt konserter med det bandet. Sangeren Jesse er en gammal kjenning. Så dette? Hvem kan forklare meg på en logisk og forståelig måte hvordan jeg skal forholde meg til en slik hendelse?

Masseskytinger, terror, religion, ideologi, livsstil, mediesensasjoner. Sinte menn. Ekspertpanel. Ideologi og politikk. Forklaringene og teoriene er mange. Og debattene raser. Mange mener seg å ha skjønt det hele. Hele sammenhengen. Det store bildet. Jeg våger ikke å påstå at jeg skjønner så mye av dette som foregår nå i disse tidene. Jeg er en av de som er mer engstelig, enn innsiktsfull. Jeg forstår bare ikke. Jeg tror ikke egentlig jeg vil forstå heller. Jeg er kanskje litt feig. Jeg lar meg sjokkere og opprøre, og så vitser og flåser jeg om det etterpå. Når alle har fått hendelsen på avstand, og det er rom for litt galgenhumor. Det er en overlevelsesmekanisme vi mennesker har: svart humor.

Men det er ikke morsomt nå. Det er grusomt. Volden og hatet skaper slike tragedier. Retorikken i mediene og på nett er skarpere enn på lenge: Bygg Mur. Forby. Spreng. Skyt. Straff. Halshugg. Brenn levende. Invader. Hets. Hat. Troll. Mobb. Er det Tredje Verdenskrig nå? 

Jeg kunne blogget om det lille jeg tror og spekulerer rundt terroren i Orlando. Men jeg vil ikke det. Jeg håper og tror at folk flest egentlig er bra folk, uansett om de er muslimer, kristne, homofile, heterofile, røde eller blå. De fleste er faktisk så bra at de ikke får overskrifter i avisene. Det er noen få og sjuke sjeler, som får oss alle til å tro ille om hverandre. Hatprat og vold. Jeg opplever ikke så mye av det i hverdagen. På mine mange reiser, har jeg i all hovedsak møtt bra anstendige folk. De få ødelegger for de mange. 

Denne gangen var det homofile som fikk hatet og døden innpå seg. Det er ikke første gang. Og det blir ikke siste gang heller. Vold og drap på folk med anderledes legning foregår hver dag på jorda. Men det forties ikke mer i vår del av verden. Vi regner det som en selvfølge at man skal kunne være den man er, uten å bli skutt og drept for det. Men ingenting er selvfølgelig. Det er en tilkjempet rettighet. Homser og lesber var fritt vilt i vesten også, helt til de snudde og satte foten ned. 

Denne gangen var det ekstrem islam som leverte hat og død. Det er heller ikke hverken første eller siste gang. Men hatere og mordere kler seg i alle mulige slags former og farger. Så lenge de kan finne trygge rom for sine destruktive handlinger, vil de fortsette med det de gjør: Ødelegge bra ting.

Nei jeg vil ikke gå inn i noen uverdig ideologisk debatt og myrderiene og hatet. Hvis overbevisning tvinger folk til å begå massedrap på de som er anderledes enn seg selv, bør de bytte overbevisning. Mord er mord. Vi mennesker må slutte å myrde. Ferdig med det.