hits

Putin lurer i buskene

22.06.2016 - 09:32 Ingen kommentarer

Helt ærlig. Jeg klarer ikke helt å bite på alle skrekkoverskriftene om Putin som en blodtørstig tyrann med store invasjonsplaner mot hele den vestlige verden. Det blir bare for dumt. Og vi i Norden har vel strengt tatt minst å frykte fra vår russiske nabo. Vi har jo hatt russerparanoia i noen hundre år snart, men det var vel strengt tatt bare Stalin som egentlig kunne tenke seg å innvadere oss her oppe i nord. Han kom jo også en tur for å hjelpe til med å jage tyskerene, men trakk seg så høflig tilbake. Men å marsjere inn over grensa og ta over Norge? For å si det sånn: Eneste hermetikken jeg har hamstra, er en tomatboks. Vi må slutte å la oss skremme opp av oss selv. Russerene har det de ønsker fra oss: En isfri havn med tilgang til Atlanterhavet. En grei fordeling av olje og fiskeriressurser i nordishavene. En fet ambassadekåk på Skillebekk, med vinkjeller og hemmelige antenner og sånne morsomme spiongreier. Og vi er til og med greie og leker luftkrig med jetjagere oppi lufta med dem. De er ikke ute etter å ta rotta på oss i det hele tatt.

Hvorfor ruster Putin opp sine militære styrker? Svaret er enklere enn du tror: Den viktisgste årsaken er at det militære materiellet hans var gammelt. Rustne holker fra den kalde krigen, og utdaterte tanks og kanoner. Det var på tide med noen nye leketøy. Vi har vel ikke så mye vi skulle ha sagt, vi som deltar i verdenshistoriens største militære opprustning i NATO om dagen. Vi har kjøpt nye jagerfly, kule spionbåter og masse hemmelig stæsj som sikkert er syltøft.

Den andre årsaken til Putins nye satsing på militær opprustning burde være en no-brainer: Islamisme og ekstrem nasjonalisme. For å si det sånn: Har du lyst på Putins jobb kanskje? Lede et land som strekker seg over 9 tidssoner? Som grenser til noen av de drøyeste landene i Sentral Asia og Østen? Islamistiske terrorangrep nesten ukentlig i de vanskeligste områdene. Han står også opp mot ISIS i Syria, mens den NATO allierte tyrkiske statsministeren Erdogan gnager han på leggen og stikker kjepper i hjulene. Gang på gang oppdages det at Erdogan og ISIS kun er fiender på papiret, mens de handler olje sammen og driver business som kusine og fetter.  

Nasjonalistiske separatister i Ukraina og Georgia som står på fotballtribuner og hailer i helgene, mens de leker statsledere på ukedagene. Dette er ikke vanlige demokratiske parlamentarister. Dette er folk som hyller Breivik og Vlad Tepes (Dracula), og får støtte av Angella Merkel og resten av EU samtidig.

Vestlige medier skaper et skremmebilde av Putin nå. Hvorfor gjør de det? Svaret er enkelt: Penger. Vestlige selskaper trodde de skulle få fri tilgang til russiske markeder, uten at det skulle koste dem en dritt. Korrupsjonen fra de vestlige aktørene begynte å irritere Putin, og han satte ned foten. De store vestlige finansfyrstene og selskapene kan ikke ture frem som de vil i Russland lengre. Derfor hører du sånne som George Soros sutre i vestlige medier om hvor farlige russerene er. Han får ikke drive industri og bank der. 

De vestlige mediene lyver om Putin og Russland. Jeg sier ikke at jeg støtter Putin og Russland i så veldig mye. Men jeg har ikke mer å frykte fra han enn jeg har å frykte fra Obama, eller Trump eller Hillary - når den tiden kommer. Disse stormaktene er nok like gode i å skulle skremme oss vanlige folk til å gi fra oss friheten og selvbestemmelsen vår. For det er det som egentlig skjer: Hver gang du lar deg skremme av overskriftene, tillater du litt mer overvåkning, og litt mindre privatliv. Og så gir fra deg litt mer av ressursene dine, og lar "de høye herrer" i bank og finans få råderett over olje og produksjon, mens de setter deg i kunstig høy gjeld. Og du betaler gladelig alt du eier og har i skatt for å få beskyttelse og omsorg fra noen du ikke vet hva heter engang. Til slutt er du så redd for papirtigre og lakenspøkelser at du lar dem gi deg leggetider, og bestemme kveldsmaten din. 

Det er litt risky og si dette høyt i Norge. Vi har nok den mest regimevennlige pressen i Europa i dag. Det stilles kritiske spørsmål, det er sant. Men det kommer få ærlige svar. Spørsmålene som stilles er uansett irrelevante, og svarene er uansett forutsigbare. 

Om du ser litt mer på Russia Today (RT) og litt mindre på CNN og BBC, og slår helt av Dagsrevyen, vil nok se at verden kanskje ser litt anderledes ut enn du har blitt fortalt. Men selvfølgelig: Det beste er nok å ikke se så mye på nyheter. Dårlige nyheter du ikke kan gjøre noe med, har bare en eneste effekt på deg: Du blir bekymret og i dårlig humør. Og så tror du at Putin lusker rundt i buskene og skal ta deg.