hits

Brexit viser vei til en Nordisk Union

24.06.2016 - 14:13 Ingen kommentarer

Da den spanske armada forsøkte å invadere England i 1588 ble de overrumplet av en forrykende storm. To tredjedeler av flåten forliste, og flere tusen spanske sjøfolk og soldater mistet livene sine. Dronning Elizabeth I lagde en minnemynt der det stod (fritt oversatt) : "Gud blåste og de ble spredt for alle vinder."

I ti år (1649 - 1658) hadde ikke England noen konge. Puritaneren Oliver Cromwell ledet landet som Lord Protector. Han var en gammeltestamentlig brumblebass som forbød julen og hatet alt som luktet av engelsk tradisjon og storhet. Den natten han døde var det er forrykende tordenvær over London.

I natt var det atter en gang uvær i England. Det pleier visst å være det, når britenes skjebne skal avgjøres. I natt stemte de for å melde seg ut av EU, og igjen bli en selvstendig øynasjon. Skottene har tradisjonelt vært avhengige av kontinentet - særlig Frankrike - for å unngå en alt for trykkende engelsk dominans på øya. De er naturlig nok engstelige nå som UK går ut av EU. Men det er ingenting imot den engstelsen som nok brer seg i korridorene i Brussel. Uten UK på lag, blir det nok ikke lett og støtte alle nye medlemsland fra øst. EU slik vi kjenner det i dag, vil nok ikke bestå.

Hva dette betyr for oss her i Norge kan vi bare spekulere oss til. Vi er ikke medlem av EU, men vi er en marionettestat via EØS. UK er medlem av NATO, som oss, men hvordan NATO og EU og UK skal se ut i fremtiden, er høyst usikkert. De nordiske landene er medlemmer både her og der, og liksom litt "nøytrale" også, når det passer seg. For ei suppe. Minner vel egentlig om atter et kaotisk kapittel i Europas historie. Vi i Norge har nok ikke så mye vi skulle ha sagt her vi står alene utenfor alt. EU medlem uten stemmerett via EØS, og et NATO medlemskap som hører det forrige århundre og den kalde krigen til.

Tanken om en ny Nordisk Union har blitt møtt med både latter og kjeft tidligere. Hadde jeg vært nordisk politiker i dag, etter Brexit, hadde jeg kanskje ikke ledd så høy, eller kjeftet så mye på denne ideen. Nordens skjebne bør avgjøres av de nordiske landene, i samarbeid. Hvis vi ikke gjør det, vil vår skjebne avgjøres av spektakulære hendelser utenfor Norden. Da er vi hjelpeløse dukker i stormaktenes spill.

De nordiske landene bør begynne og snakke sammen om en Nordisk Union - utenfor EU, EØS og NATO. Vi bør danne vår egen forsvarsallianse, og et tett økonomisk samarbeid med en Nordisk Krone som myntenhet. Vi bør kunne stå fritt i forhandlinger med EU, UK, USA, Kina og Russland. Vi burde stå samlet ovenfor FN og få en fast plass i FN´s Sikkerhetsråd. Vi har muligheten til å samle oss om dette prosjektet, og bruke de kommende årene på å nå et slikt mål. Og om vi ikke gjør det, vil vi nok være prisgitt de aktørene i verden som er mye større enn oss, og de har det ikke bra nå. Gigantene begynner og vakle. Brexit er det tydeligste beviset på dette. EU er en full elefant i en porselensbutikk. Vi bør komme oss unna, og begynne for oss selv.