hits

Trenger vi Kafkaprosesser for å beskytte demokratiet vårt?

27.09.2016 - 00:10 Ingen kommentarer

"Jeg er ikke enig i dine meninger men jeg vil kjempe til døden for din rett til?." Glem det. Slike idealer ser jeg ikke lengre i samfunnsdebatten vår. Heller ikke i det offentlige. Hva du mener og står for, er absolutt ikke beskyttet av noen annens ridderlige trang til å beskytte din tankefrihet, ytringsfrihet og handlefrihet.

"Hvis du er uenig med meg - vær vennlig å slett meg som Facebookvenn" - jeg ser den frasen om og om igjen. Det ligger ofte en selvrettferdig politisk korrekthet bak. Er du kritisk til Islam? Er du pro Israel? Er du mot bompenger? Liker du ikke skatt? Har du vært i Texas? "Slett meg!" Jeg tilhører "de gode" , og du tilhører "de onde".

Politimannen Stein Robin Bergh er medlem av Fremskrittspartiet. Han var også politimann. Han er en frittalende redneck fra bygda. Han liker å raljere på Facebook om ting som irriterer han. Han er kanskje ikke verdens mest musikalske debattant, men han er heller ikke ute etter å knuse sine meningsmotstandere. Han har aldri misbrukt sin politimakt, såvidt jeg har hørt. Ingen rasistisk motiverte politivoldshendelser. Ingen stilltiende akksept for voldsforbrytelser, rasistisk, antirasistisk eller annet. Men han har formulert seg privat, litt harry og kanskje klønete på en sosial medieside. Han har mistet jobben i politiet. Det er ikke plass til han. Han skal bidra til samfunnet på lik linje med alle andre, betale skatt og forsørge og beskytte seg og sine. Men han får ikke lov til å delta i samfunnet. Han er dømt til å tape i enhver offentlig sammenheng. Ingen kjemper for hans "rett".

Barne TV-onkelen fra NRK ble kallt inn på teppet av sine sjefer, for mange år siden: "Du er ferdig hos oss. Du vil aldri kunne få jobbe her i NRK igjen." En fargerik, morsom og kanskje litt eksentrisk fyr. Men snill som dagen er lang. Han hadde meldt seg inn i Fremskrittspartiet. Han meldte seg ut etterhvert. Men det var nok for sent. "Folkeopplyserens" dør var stengt. Jeg regner med at han lydig betaler lisens til sin tidligere arbeidsgiver hvert år. I middelalderen var det vanlig at dødsdømte betalte sin bøddel, for å få et rent og smertefritt hugg av øksa.

Han er liksom ikke helt innafor den norske komikerkodeksen. Bryter alle regler. Ler av makta og dens lakeier. Det går jo ikke an. En god norsk komiker skal være regimevennlig som "Satans tisselur", og lage spisse, ondsinnede og sarkatiske vitser om enhver gjøk som våger seg på litt dissens mot multinasjonen. Hadde den berømte amerkianske komikeren Bill Hicks prøvd seg på Latter, hadde nok de andre norske komikerene gråtende løpt ned til PST og fortalt ALT om det skumle han sa. (Han var nemlig ikke i tvil om at Kennedy ble skutt av CIA - og sa det). Nei Valen er ikke som alle andre komikere i Norge. Han er lun og folkelig, men samtidig er han en fyr med litt innsikt i hva som foregår i maktens korridorer i Norge. Det liker han å jøgle med. Det er ikke en hoffnarr vi snakker om, men en som gjør narr av hoffet, der han skyter fra hofta. Han har liksom klart å få seg en fiende eller to inni maktapparatet. Sånn som jeg kjenner Kristian Valen, er det ikke noen overraskelse. Det er futt i den fyren. Og det finnes nok en og annen i "bransjen" som gladelig hjelper til, når "lov og orden" skal settes inn på moromannen og våpeneksperten på Aker Brygge.

Du skal ikke stå særlig til høyre for Pol Pot som offentlig person i Norge, før du får merke utfrysingen, stigmatiseringen og utenforskapet.

Men du skal vel ikke stå så mye til venstre heller: SOS Rasisme fikk bøte for sine synder på en langt større måte enn deres medlemsjuks tilsa. En prisverdig organisasjon fra 80 tallet. Fikk litt slagside mot Formann Mao. Og et par styrepils for mye når skjemaer skulle fylles ut. Plopp. Paria.

Er det mulig at vi står ovenfor en helt unik type ekstremisme, som har festet seg langt inn i maktens korridorer? Sentrumsekstremismen - sykt "midt i mellom" og totalt villig til å nådeløst forfølge alle kantede debattanter og samfunnsaktører?

Eller er det bare helt vanlige symptomer på en ny verdenskrig som er på gang? Alle røster kveles samtidig, og mobben klapper takten mens den siste rest av fri tanke forsvinner fra samfunnslivet vårt? Kveles i Kafkaiske prosesser, offentlig ydmykelse og simpel mobbing?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar