hits

Slik lager du den tøffeste og tyngste høstmiddagen.

01.10.2016 - 11:02 Ingen kommentarer


Stor takk til Haakon Hoseth for fantastiske bilder denne kvelden! Foto: Haakon Hoseth

Jeg har lovt å komme tilbake til en av mine store lidenskaper. Nå er tiden inne å dele litt av min fascinasjon for kokkefaget med dere med noen kraftige høstretter. Med jevne mellomrom så samler vi gutta i BadassBalutBrothers og inviterer til en kveld på kjøkkenet med gode råvarer og litt godt i glasset. Det er høst og vi må ta av det naturens matfat har og gi oss av fantastiske råvarer. 

Vi samles hos min gode venn, Tay-Young Pak som kommer rett fra høststyremøte med eierne i Nymanns Ur og Tidemanns Urmakermester. Det er spennende tider i vente, så anledningen kunne ikke passet bedre. Det er tid for et skikkelig festmåltid. Tay-Young har vært ute i marka og plukket store mengder med kantarell, fåresopp, piggsopp og traktekantarell. Gutta på kjøkkenet er igang!

Vi sabler en god champagne, skåler og setter i gang på kjøkkenet. I disse travle dager er det så utrolig viktig å samle gode venner over et godt måltid. Det som er så moro med mat, er at det knytter folk sterkere sammen. Vi snakker om viktigheten av gode råvarer og lærer hverandre om hvordan vi skal få frem de riktige smakene. For meg er det veldig viktig å vite hvor råvarene kommer i fra. Og for en kjøttelsker som meg er det enda viktigere å vite at dyret jeg spiser har levd et godt liv! Det ligger mye arbeid og kjærlighet i et god måltid, og slik mener jeg det så absolutt det må være. Det samme gjelder godt drikke, vi jekker noen iskalde Scorcher IPA, fra våre venner i Brooklyn. Burp! Mesteparten av kvelden hang vi alle rundt kjøkkenøya og løste verdensproblemer. Siden vi kom litt sent i gang med maten, så fortsatte vi vi med en livlig Josef Dockner Riesling. Over kjelene står jeg og Tay-Young og gjør klar skogssopprisottoen med en blanding av tørket kantarell, fåresopp og piggsopp. 

Skogssopprisottoen blir helt fantastisk. En smaksbombe akkompagnert med en dekadent trøffelolje. Vi begynner på hovedretten straks etter. Gode idéer blir til i godt selskap

Jeg er jo en mat og drikkeentusiast. Det er uten tvil fint å se fasinasjonen i Norge nå for gode råvarer og premiumprodukter. Fylla er ut og god smak er in. Jeg har snublet over et finsk destilleri som har fascinert meg en liten stund. Finnene liker jo å klekke ut ideer mens de sitter i badstuen og forteller skrønerhistorier med gutta. En av disse karene som deltok på dette mytesomspunnende badstumøtet hadde en idé om å lage et destilleri basert utelukkende på rug. For meg er det et tegn på godt håndtverk. Rug er faktisk det aller vanskeligste kornet å destilleri. Men gutta i det som heter Kyrö Destillery er faktisk verdens nordligste destilleri for gin og whisky og de bruker ville, nordiske urter høstet på den gamle slagmarken i Napue. Gutta kommer fra det arktiske Europa, og vet akkurat som oss gutta i Badass Balut Brothers at et godt selskap ikke bare er hyggelig, det er helt nødvendig!

Vi må få miksa opp noen iskalde Gin & Tonics før hovedretten. Vi gjør det ganske enkelt med masse is, lime og sitronskiver, gin og en premium Schweppes Tonic. Må si jeg liker denna gintrenden om dagen!Hovedretten blir til

Skal ikke legge skjul på at vi har hatt det ganske moro til nå! Mye skrøner og gode historier. Hovedretten er uten tvil kveldens store vinner. I ovnen har kjøtt fra geitekje stått i 10 timer på 50 grader, deretter over i en gryte med løk, selleri, kanel, hel pepper, plommer, hvitvin og ingefær. Geitekje er på full fart inn igjen, etter mange års glemsel. Kanskje har mange trodd at det smaker stramt av geit. De tar isåfall svært feil. 

Dere helsefreaks der ute, burde kanskje slutte å lese nå. Vi koker opp en rotmos med kålrabi og potet. Den moses og vi har opp i skamløst mye smør, godt med trøffelolje og dijonsenep. I kveld er vi ikke redd for å ta i. Vi smaker til med salt og pepper og rører inn stekt, fersk sopp Wow, detta er mos det. 

Vi danderer høst-rotmosen og soppen som en smultering på tallerkenen, med det fantastiske kjøttet på toppen

Olof fra Nymans Ur utbryter: «Det här är absolut inte käk for yoga- och bloggtjejer» Så var det med det

som var så,

att det som var så var så,

och så var det med det

så det så

- Olof «Mr. Two Watch» Larsson

 

Forrett: Skogsopprisotto

Risotto

Tørket sopp: Kantarell, traktkantarell, fåresopp og piggsopp

Kraft fra buljong eller fond

Hvitløk

Smør

Hvitvin

Salt & Pepper

Fersk persille på toppen

Hvit trøffelolje til slutt over retten.

Sprøstekt bacon på toppenVin: Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2013

Detta er jo en klassiker, produsert etter ripasso metoden, annengangsgjæring på drueskall etter Amarone produksjonen. Vinen lagres 18 måneder på slavonsk eik (fra Kroatia). Intens rubinrød farge. Flott krydret med toner av sort pepper, hint av tobakk, lakris, fat og sjokolade. Fyldig og kraftig vin. Hovedrett: Geitekje med høst-rotmos

Geitekje fra Kandal Gjestegard

2 gule løk

En stor ingefærrot

En bunt gulrøtter

En bunt selleri

1kg plommer

Stjerneanis

Kanel

Hvitvin

Hel pepper

Salt

Vann

Geitekjeen stod først 10 timer i ovnen på 50grader. Vi improviserte slik siden Tay-young og gutta først hadde styremøtet. Dette kan sløyfes. Tenk heller som en fårikålgryte, men med andre ingredienser. Kjøttet skal koke sammen med hvitvin, vann, løk, ingefær, selleri, gulrøtter, plommer, og krydder: Vi hadde opp i hel pepper, salt, kanel og stjerneanis.

Rotmos:

2 middels Kålrabi

2kg potet

Parmesan

Dijonsenep

Smør

Salt & PepperVin: Tommasi Amarone Classico 2012

En tung Amarone skal drikkes til kraftige kjøttretter; grillmat, stek og vilt. Praktfull til pinnekjøtt til jul også. Jeg fikk gleden av å møte sjefen sjæl i Tommasi når han nylig var på Norgesbesøk. 

Amaronefamiliene er en sammenslutning av produsenter som ønsker å sikre kunnskap, samt garantere høy kvalitet og autensitet på sine viner.Vil du vite mer om Amarone, Ripasso, Valpolicella, og produsentene bak denne grupperingen? Da må du holde av 12. oktober. Den dagen kommer alle produsentene til Oslo. Sjekk ut: www.amaronevin.no

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar