hits

En AG3 har 17 deler - Til norske veteraner.

01.12.2016 - 03:59 Ingen kommentarer

Da regnes magasin, magasintaske, pussesett og bajonett med. Alle deler skal holdes i perfekt stand. Reservoffiserer, heimevernssoldater og krigsveteraner vet dette. Geværet skal tas fra hverandre i deler. Hver del skal rengjøres og gnis inn med olje. Sluttstykket skal gli perfekt inn i børsepipen, slik at patronene antenner lett og sender kulene ut i en jevn strøm. Det må ikke låse seg. Kiler alt seg fast, er du et hjelpeløst bytte. Da må du gjemme deg så godt du kan, og forsøke å fikse geværet slik at du kan skyte igjen - før du blir skutt.

Snurring er en hermetisk rett som fås kjøpt i de fleste dagligvareforretninger. Snurring består i all hovedsak av erter, saltet kjøtt og flesk. Det er en kopi av en NATO sertifisert stridsrasjon. "Død mann på boks" blir den kalt. Den kan spises kald, som varm. De fleste krigere driter i å varme det opp, og spiser det heller kaldt. Det smaker helt greit. Som to dager gammel pizza fra kjøleskapet. Står det en enslig øl - kanskje to i kjøleskapet, smaker snurring og kald pizza enda bedre. Alt smaker uansett bedre enn den sørpa man fikk servert uti felt. Der nede. Der borte. Den gangen. Bak i tiden der.

Det finnes to typer smell her i verden som ødelegger noe inni en. Som knuser en del av deg som engang var godt. Uskyldig. Naivt. Som med et trykk river fra deg barndommen din, og bytter ut minnet om den søte duften av duggfrisk blomstereng og nystekte pannekaker, med stanken av krutt, fosfor, blod og ødelagte tarmer. Svidd kjøtt. Avføring. Oppkast. Etter smellet er det alltid så stille. Kvelende taust. Så kommer skrikene. Hyl. Gråt. Sirener. Skuddsalver. Et slikt smell er slutten på en drøm og begynnelsen på et mareritt.

Den andre typen smell, er en dør. Den hun smalt igjen da hun tok ungene på armen og gikk. Hun orket ikke marerittene dine fra det andre smellet. Panikken. Sinnet. Hjelpeløsheten. Det smellet er bekreftelsen på at krigen ikke er over. Den går aldri over. Den lever i deg og du våkner opp til det samme marerittet. Igjen og igjen. Det er så stille etter disse smellene. Hvem sa at mareritt var bråk og kaos? Nei. Marerittet er den absolutte stillhet. Stillheten etter smellet. Før hylet. Før kaoset.

Seks øl og seks shots. Ikke sånne harde shots. Ikke sånne som jeg tar: Gammel Dansk. Jack Daniels. Fernet Branca. Sånne som slår deg ut om du drikker for mange, for fort. Nei sånne godterishots. For barn. Med Lakris. Tyrkisk Pepper. Sure Fisker. Eple. Milde shots som du kan heve opp i lufta, og skåle med gutta og rope "HOHAAA!" - igjen og igjen. Hele kvelden. Flyet går om to dager. Jentene er med. De sitter og nipper til sine hvitvinsglass og svelger tårer. De er med på festen. De feirer. Men de er vettskremte. Fortvilet. Siste kveld med forloveden. De er bare barn, og så HAR det forsyne meg barn? En halvt år gammel baby. Mormor har henne i kveld. Brystmelkpumpa duret og gikk og samlet opp hver dråpe melk fra mamma. Så hun kunne gå på Dubliners med de andre kjærestene, og drikke sine elskede avgårde. Til krigen. De skal skyte og bli skutt. De skal komme hjem til sine små barn. Og leve med at de drepte andre små barn. Den kjekke mannen som reiser av gårde. Hvem er han når han kommer hjem? En mann med mareritt? Skal hun smelle døren igjen med en toåring på armen? Når han kommer hjem? Hvem skal hun ringe? Når han ikke klarer å leve med seg selv mer? Ikke klarer å leve med henne mer?

Julaften er en velsignet kveld. Så stille og fredelig. Det er jo bare en del av marerittet. Men uten tilskuere. Akkurat denne aftenen står det ingen og ser på. Exen og ungene er hos mormor og morfar. Dine egne foreldre fikk beskjed om å reise et visst sted. Ikke mase om ribbe og gløgg.

I kveld er det bare TV´n som får bråke. I kveld skal AG´n tas fra hverandre i små deler, som skal pusses og gnis. Så skal et nysmurt våpen settes sammen igjen. To pils står i kjøleskapet. Sammen med to pizzabiter fra i går. Og den der boksen med Snurring. Kald "Død mann på boks". Alt skal nytes. I fred. I ensomhet. Det er bedre enn all støyen. Minnene. Kjeften. Anklagene. Drømmene. De knuste drømmene. Marerittene.

Men i kveld skal en stor ting skje. Endelig. Endelig skal tårene få fritt utløp. Endelig skal du få gråte høyt. Hulke og snørre. For endelig er det ingen som ser.

 

Til mine norske venner som er, og har vært i væpnede konflikter, og som ikke har det så bra. Jeg tenker på dere denne julen. Mvh Hank.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar