hits

Kimchi - Verdens sunneste rett

 

Jeg er ikke bedre enn de fleste andre sm brumlebjrner i kongeriket: Jeg skal ogs begynne et nytt og bedre liv n i 2017: Slanke meg, kutte p ryk og snus, st opp tidligere, trimme mer osv osv. Etter snart 25 r med de samme nyttrsforsettene, m jeg jo klare holde disiplinen litt lengre enn til 15.januar. Vel nsk meg lykke til, og god bedring.

Men i r har jeg gjort noe anderledes. Jeg har gitt meg selv en skikkelig gave: Jeg har vrt p asiatisk supermarked og kjpt noen poser med Kimchi. Dette regnes som en av verdens kanskje sunneste rett, om ikke den sunneste. Koreansk Kimchi bestr i hovedsak av krydret, gjret kinakl. Det finnes uttallige varianter selvflgelig. I Korea lager enhver husmor med respekt for seg selv, sin egen Kimchi, og da handler det om hemmelige familieoppskrifter og egne varianter. I Korea str det alltid en stor bolle med Kimchi p bordet til ethvert mltid: Frokost, lunsj og middag. Selv ste pannekaker kan serveres med denne syrlige, sterke, gjrede salaten. I snitt spiser koreanere ca 20 kg Kimchi i ret. Mange mener Kimchi ogs er nkkelen til at Korea ikke har de samme overvektsproblemene som mange andre land.

Kimchiens helsefordeler er mange. Plantefibrene og klorofyll fra grnnsakene er bare begynnelsen. Kimchi er proppfulle av vitaminer som: Vitamin A, Vitamin B1 og B2 samt Vitamin C. Antioxidanter er det ogs masse av. Siden Kimchi er sterkt krydret med ingefr, hvitlk og ulike typer chillipepper, hjelper den styrke immunforsvaret.

Kimchiens viktigste helsefordel komme dog fra det at den er fermentert og har en veldig bra laktobakterie i seg, som virkelig gjr underverker p mage og fordyelse. Studier viser at den booster fettforbrenningen, og hjelper p holde kolestrolnivet nede. Folk med fordyelsesbesvr fr ofte god hjelp av spise litt Kimchi til mltidene. Studier har ogs vist at denne retten er gunstig for Diabetes 2 pasienter, og den har hjulpet forbyggende mot visse typer kreft.

Mot overvekt er Kimchi et supert tilskudd. De magevennlige bakteriene hjelper p forbrenning, og har ogs en mettende effekt, slik at overspising kan dempes.

Personlig fler jeg meg alltid bra etter ha spist Kimchi. Dette er jo selvflgelig den subjektive flelsen jeg har nr jeg synes jeg har vrt flink og byttet ut en cheeseburger, med en sunn, gjret klsalat. Men det er nok ogs et resultat av at Kimchi er utrolig sunt i seg selv - p ordentlig.

Det finnes ulike surhetsgrader og styrkegrader p Kimchi. Det er nesten som med rakfisk: Noen vil ha skikkelig heftig rakfisk, mens andre foretrekker litt mildere krutt. Kimchi blir bare bedre jo lengre den str og gjrer. Jeg foretrekker skikkelig syrlig og sterk Kimchi, gjerne et par r gammel. Men det finnes mer hverdagslige varianter. Stikk innom ditt asiatiske supermarked og spr om de har Kimchi, og hvilke varianter som finnes. Og hvis du vil og kan, finnes det uttallige oppskrifter p nett, om hvordan du kan legge din egen Kimchi p gjring. Det er veldig enkelt.

Det viktigste med Kimchi er at det er steike godt. Mine strste motforestillinger mot dietter, er at sunn mat ofte smaker lite. Men Kimchi er tvert imot en smaksbombe av de store. Jeg vil virkelig anbefale folk prve Kimchi, som en del av et sunnere kosthold n p nyret - de to ukene dietten kommer til vare.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar