hits

oktober 2017

Denne natten deler jeg med mine døde

Ja så var årets Halloween over.

All Hallows Eve. Dagen da vi skal minnes våre døde, alle helgener og martyrer - de som døde i tro og håp.
Vi skal takke dem for det de skapte for oss som kommer etter.

En lykkelig niåring danset rundt i gatene i kostyme, sammen med sine venner. Skremte hverandre, kniste og lo. Samlet godteri. 

Jeg viste henne bilder av hennes tipp oldemor, og fortalte om slekten vår. Hun skjønte ikke hvorfor jeg fortalte det akkurat i dag. Men hun elsket å se på bildene fra gamle dager. Sine gamle slektninger fra svunnen tid. De levde, kjempet og døde. Skygger og støv. Men de ble så levende i jentas øyne, da hun lyste opp over at hennes forfedre hadde levd. Hun ville så gjerne ha møtt dem.

Vi snakket mye om de som vi elsker, men som ikke finnes mer. De som er døde nå. Hvem var de? Var de lykkelige? Ville de ha likt oss?

Jeg fortalte henne ikke så mye om mitt eget liv i dag. Ikke om hvor mange ganger jeg selv holdt på å miste livet. Jeg fortalte henne ikke så mye om alle de gode vennene mine som har dødd opp gjennom årene- av sykdom, ulykker og tragedier. Det er for tidlig. 

Men jeg jeg vet at mange av mine avdøde venner og kjære ville ha elsket denne lille jenta, om de hadde møtt henne. Jeg vet at - hvor enn de er i dag - vil de henne godt. De døde danset med henne i gatene i kveld, og feiret livet.

Nå ligger hun og sover. Med en bøtte full av godteri ved siden av sengen. For henne var det skrekk og gledesgys. Men også undring og takknemlighet. Over livet. 

Hun vet nå at livet ikke er lett. Det skal ikke være lett. Men det skal leves. Og det skal nytes. Livet vi har fått, er det eneste vi har.

Jeg sitter nå og hører på denne sangen, og lar tårene strømme. I takknemlighet til livet. I sorg over alle som mistet sine liv på urett vis. I undring over hvorfor jeg har overlevd så lenge. Og i kvaler over alle tunge stunder som har kuttet sår i sjelen min.

Denne natten deler jeg med mine døde. Og jeg har lov til å synes det er vanskelig.

<3 til dere alle

Her er sangen: "Mad World" - Gary Jules: 

https://youtu.be/DHtcliIvnHI